Una dintre cele mai importante modificari propuse in Noul Cod Fiscal este modificarea regimului impozitului pe venit, de 3%, in cazul microintreprinderilor.
Astfel, trecerea la impozitul pe venit devine obligatorie in cazul tuturor companiilor eligibile care in anul 2012 au avut venituri mai mici de 65.000 de EUR.
Criteriile pentru determinarea eligibilitatii devin (conform art. 112^1):
• realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
• a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 65.000 euro;
• capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
In acelasi timp, Proiectul de Cod Fiscal (ce ar urma sa intre in vigoare la 1 februarie), prevede ca firmele nou-infiintate sunt obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal.
Mentionam ca criteriile de eligibilitate pentru calificarea la statutul de microintreprindere (conform vechiului Cod Fiscal) erau:
• realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
• au de la 1 pana la 9 salariati, inclusiv;
• au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;
• capitalul social al acestora este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
Cateva mentiuni extrem de importante:
– companiile au realizat venituri intre 65.001 euro si 100.000 euro si care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementarilor legale in vigoare pana la data intrarii in vigoare a modificarilor aduse prin Noul Cod Fiscal pastreaza acest regim de impozitare pentru anul 2013
– Firmele eligibile, conform Noului Cod Fiscal vor aplica impozitul de venit, in mod obligatoriu, incepand cu 1 februarie. Procedura implica depunerea formularului formularului 010 – „Declaratie de inregistrare fiscala/de mentiuni privind optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor”, pana la data de 25 martie 2013.
Textul integral al Proiectului de Cod Fiscal – 1 februarie 2013
Va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare la cota de impozitare de 3% pe venit intra si inteprinderile familiale?
Multumesc!
foarte afectate sunt agentiile de turism revanzatoare. ele au comisioane intre 6-10% din pretul pachetului turistic, la biletele de avion acest procent poate scadea sub 5%. jumatate din castiguri se da la aceasta noua taxa. asta pe langa TVA, impozitele pe salariati….in concluzie FALIMENT CURAT!!!!
Fratilor, firmele mici de comert, care au cifra de afaceri pana la 100.000 euro pe an, sa fim multumiti daca platesc obligatiile fiscale pentru 1-2 angajati cu salariul minim. Sunt expert contabil si cunosc situatia. Adaosul comercial este mic in comertul alimentar, in comparatie cu cifra de afaceri. Cca 10-15 % din CA. Faceti niste calcule simple. Ei nu stiu si le este frica sa iasa sa-si expuna punctul de vedere. Puteti lovi in acesti comercianti, ca nu prea are cine sa-i apere. Chinezii de ce nu impoziteaza micul comert ? Sunt prea multi ?
Cate firme a inchis impozitul forfetar si la cate le-au umplut conturile de datorii ? Acest impozit de 3% aplicat la firmele mici de comert e mai “tare”!
Ce pregatire au cei care scot asemenea minunatii ?
Asistati sociali sa fie, deci.
Sa intelegem ca firmele de consultanta, management, asigurari, servicii, nu intra totusi in aceeasi “oala” cu cele de comert, daca au cifra de afaceri pana in 65.000 euro ? Adica “optiunea” pentru microintreprindere nu este obligatorie ?